Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł
Jaki rodzaj miodu jest najzdrowszy?
Jaki rodzaj miodu jest najzdrowszy?

Miód w codziennej diecie może wywierać na człowieka bardzo pozytywny wpływ. Ma dobroczynne działanie na serce, wspomaga trawienie, wzmacnia odporność. Czy jednak każdy rodzaj miodu jest równie wartościowy?

Miód tylko naturalny

Szukając miodu dla siebie należy przede wszystkim zwracać uwagę na jego pochodzenie. Najlepszy będzie ten bezpośrednio od zakupiony u pszczelarza albo u certyfikowanego handlowca.

Dobry miód to taki, który podczas przygotowywani do sprzedaży nie został nadmiernie przegrzany. Może to dotyczyć miodów z tzw. sieciówek, a taki miód oraz miód sztuczny swoimi właściwościami od miodu naturalnego znacznie odstaje.

Gatunki miodu

Ogólnie miody dzielone są na nektarowe, nektarowo-spadziowe oraz spadziowe. Według krążących informacji za najzdrowszy uważa się nektarowy miód gryczany, ale nie jest to wcale oczywiste.

Właściwości miodu zależą oczywiście od tego, z których roślin nektar lub spadź, czyli słodka ciecz pojawiająca się na igłach i liściach,  zbierany jest jako surowiec na miód. Ważne jest również i to, czego od danego miodu oczekujemy. Najpopularniejsze miody w Polsce:

Miód gryczany

Miód gryczany ma ciemną brunatną barwą i charakterystyczny, ostrzejszy smak. Dobry miód gryczany intensywnie pachnie kwiatem gryki. Zawiera cholinę oraz rutynę – flawonoid o właściwościach przeciwutleniających, przedłużających działanie witaminy C, a także uszczelniających i oczyszczających naczynia krwionośne. Miód gryczany polecany jest przy wspomaganiu leczenia oraz w profilaktyce miażdżycy, choroby wieńcowej oraz nadciśnienia.

Dzięki dużej ilości łatwo przyswajalnego magnezu oraz żelaza, zalecany jest osobom z zaburzenia rytmu pracy serca oraz cierpiącym na niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza. Ma też działanie odtruwające i łagodzące przy dolegliwościach skórnych.

Miód lipowy

Miód lipowy jest złoty i jasny, czasami zawierający nutkę zieleni, pszczoły wytwarzają go z pyłków kwiatu lipy. W miodzie lipowym znajdują się m.in. flawonoidy, olejki eteryczne i garbniki, będące środkiem o działaniu antybakteryjnym skutecznymi w walce z objawami przeziębienia. Miód lipowy ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, łagodzi stres oraz wspomaga leczenie bezsenności, a także reguluje pracę układu moczowego.

Miód akacjowy

Miód akacjowy jest najjaśniejszy, ma niemalże przezroczyste zabarwienie z lekką nutką słomy. Ma lekko kwiatowy, delikatny smak, a oprócz tego, że zawiera wiele mikroelementów oraz witamin z grupy B, jest również świetnym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie jest tak antybiotyczny, jak inne miody, ale działa osłonowo na żołądek, co łagodzi objawy zgagi lub owrzodzenia. Poprawia nastrój, uspokaja oraz wspomaga organizm podczas wysiłku fizycznego.

Miody wielokwiatowe

Mogą zawierać nektar ze wszystkich roślin miododajnych, w tym z takich z kwietników. Mogą byc różnej barwy, ale jaśniejsze są wiosną ,a ciemniejsze latem oraz przy jesieni.

Wiosenne są zazwyczaj wysoko energetyczne, letnie łagodzą alergie oraz astmę, a wszystkie zawierają enzymy i pierwiastki wspomagające odporność ludzkiego organizmu w okresie jesienno-zimowym.

Miód spadziowy

Miody spadziowe pochodzą z drzew iglastych albo liściastych, co powoduje, że różnią się smakiem i barwą, ale wszystkie są znacznie gęściejsze od miodów nektarowych. Miody spadziowe posiadają bardzo wysoką aktywność antybakteryjną. Ponadto ich skład jest znacznie bogatszy białka, aminokwasy oraz enzymy, ale zawierają także pierwiastki śladowe molibden, cyna i wanad, a nawet srebro.

Miody spadziowe działają wykrztuśnie i przeciwzapalnie, odtruwają organizm z toksyn, a także mają cechy zapobiegające powstawaniu nowotworów.

Najzdrowsze miody na świecie

W zależności od gatunków roślin, z których pszczoły pozyskują nektar, miód może znacznie się różnić. Dlatego ważne jest pochodzenie miodu dla jego walorów smakowych i prozdrowotnych. Niektóre z najzdrowszych miodów świata:

  • miód Elvish – bardzo cenny (5 tys. euro z kg!), produkowany przez pszczoły, żyjące w jaskini w prowincji Artvin w Turcji. Nektar pochodzi z rosnących tylko w tym miejscu leczniczych roślin oraz z minerałów z wnętrza jaskini;
  • miód Sidr – bardzo zdrowy, ale i bardzo drogi. Pszczoły pozyskują nektar tylko z kwiatów wiecznie zielonego drzewa głożyna cierń Chrystusa. Miód stosowany jest przy problemach trawiennych, chorobach oczu, infekcjach, a nawet łagodzi bolesne menstruacje;
  • miód Bashkir gold - miód z rejonu Burzyan, pochodzący od dzikich pszczół. Zawiera tyle składników odżywczych, że znalazł zastosowanie w dietach astronautów oraz nurków głębinowych. Według ekspertów, jego smak i właściwości lecznicze nie mają sobie równych pośród miodów światowych.

Który miód najlepszy?

Odpowiedź na to pytanie nigdy nie będzie oczywista, a wymienione powyżej miody ledwie napoczęły ich listę. Godny uwagi jest np. miód Manuka o ogromnym stężeniu substancji antybakteryjnych, czy rodzimy miód lawendowy mający działanie uspokajające i wspomagający leczenie grypy.

Oprócz miodów tradycyjnych w handlu spotykane są również miody wzbogacone w wyciągi roślinne (imbir) lub owocowe (aronia), a także zawierające przyprawy (anyż). Dodatki nie tylko wspomagają smak, ale mają za zadanie podnosić walory zdrowotne miodów.

Niezależnie od wyboru, każdy miód ma pozytywne działanie na nasze zdrowie i samopoczucie.

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl